+

Ystävyys, ryhmäytyminen ja leikkitaitojen edistäminen

Tukeaksemme lasten välistä ystävyyttä ja leikkitaitojen kehittymistä olemme alkaneet harjoittamaan lasten kanssa pari- ja ryhmätehtäviä, tutustumisleikkejä,lauluja ja paljon myös olemme yhdessä keskustelleet lasten kanssa ystävyydestä ja tilanteista mitä saattaa tapahtua ja miltä se mahdollisesti toisesta tuntuu!

IMG_0703

pohdimme tunnekortteja

Apunamme olemme käyttäneet mm. tunnekortteja joissa aiheena on ollut erilaiset ”tilanteet” kuten esim. kaveri jätetään leikkien ulkopuolelle, toisten häiritseminen jne. Tunnekorteissa on kuva tilanteesta ja lapset saavat ensiksi itse tulkita kuvaa oman näkemyksensä mukaan, mitä kuvassa tapahtuu? Kuvan takana on kaksi versiota asiasta, häiritsijän ja häirittävän näkemys sanallisesti.

Tämän jälkeen pohdimme lasten kanssa tilannetta ja mietimme miten vastaavanlaisessa tilanteessa kannattaisi toimia, miten voisi toimia toisin, miltä toisesta tuntuu ja miten tilanteiden syntymistä voisi ennaltaehkäistä.

Olemme ottaneet osaksi aamupiiriä leikkejä ja lauluja jossa lapset tutustuvat toisiinsa paremmin ja lapset ryhmäytyisivät. Leikeissä pääajatuksena on toisen huomioiminen, hellyys, yhteys, avoimuus, positiivuus ja myös hyvin pienessä määrin omalta mukavuusalueelta postuminen.

IMG_0692

Tämän aamupiirin yhteydessä lapsilta kysyttiin vuoron perään kysymyksiä esim. lempiväri, lempiruoka,lempileikki, lempi päikänsetä 😉 ajatuksena tutustua vieruskaveriin!

Leikkeinä olemme leikkineet mm. Toffeeta jossa lapset pitävät yhtä ja suojelevat ystäviään aikuiselta. Siinä siis lapset makaavat lattialla ja pitävät lujasti kavereista kiinni kun aikuinen yrittää saada heitä irroittamaan otteensa. Lauloimme myös liinalaulun jossa valitaan kaveri ja osoitetaan hieman hellyyttä silittämällä poskea.

IMG_0695

Toffee…venyy mutta ei irtoa…

Ajatuksenamme on siis ottaa ”ystävyys, ryhmäytyminen ja leikkitaitojen edistäminen” pysyväksi ja keskeiseksi osaksi päivittäistä päiväkotiarkeamme ja siinä apuna käytämme kaikkia edellä mainittuja työkaluja!

+

Sirkuspaja osa2

Tämänkertaisessa sirkuspajassa lapset saivat tehdä hieman erilaisia harjoituksia. Harjoittelimme mm.

  • huivin puhallusta jossa puhallettiin huivia ylöspäin ja siitä piti yrittää ottaa koppi.
  • jonglöörauspalloilla tasapainottelua. Palloa yritettiin kuljettaa mm. pään päällä. Sitten mentiin maahan makaamaan ja laitettiin pallo jalkojen päälle ja koitettiin pitää pallo siten, ettei se tipahda maahan.
  • huiveilla jonglööraamista ja yhdellä pallolla jonglööraamista.
  • vanteilla temppuilua. Vanteita pyöritettiin käsissä, maassa ja mahdollisimman monella eri tavalla 🙂

Parasta oli vanteilla pyörittäminen kun sanottiin käsipäivää ja vannetta pyöritettiin siinä käsien välissä : )                                                                                                                  Linnea 5v.

Lapset ovat myös innostuneina osallistuneet ruoan laittamiseen. Ovat saaneet pilkkoa vihanneksia, kurkkua ja parsakaalia. Osallistua välipalarahkan tekemiseen ja yhtenä päivänä syötiin Leevin tekemää kinkkukiusausta 🙂 NAM!

 

 

+

Leikki on lapsen luontainen tapa oppia

Olemme saaneet vierestä seurata kuinka hienoja leikkejä lapset ovat saaneet aikaiseksi keskenään 🙂  Meidän tehtävä lapsen leikin tukemisessa on tarjota lapselle mahdollisimman monipuolinen leikkiympäristö ja tarvittaessa ohjata leikin kulkua.

IMG_0449

Roolivaateleikki

Roolivaatteilla leikkiminen on myös sekä tyttöjen- että poikien suosiossa. Leikkiä yhdistetään usein kauppa,- ja kotileikkiin. Tuntuu siltä, että moni lapsi on helppo saada innostumaan roolivaateleikistä ja siihen leikkiin on aina tunkua!

Dubloleikki on supersuosittua. Duloleikille on oma paikkansa toimistossa ja hienointahan siinä on se, että leikkejä ei tarvitse välttämättä aina siivota vaan hyviä leikkejä voi jatkaa seuraavanakin päivänä eikä hienoja rakennelmia tarvitse aina päivän pääätteeksi rikkoa. Näin saamme leikistä mahdollisimman pitkäkestoista ja lastenkin on mukava jatkaa siitä mihin leikit on edellisenä päivänä jääneet. Päiväkotiin ostettiin paljon uusia dubloja jotka houkuttelevat leikkimään.

Leikki voi olla oikeastaan mitä vaan: lauluja, loruja, vitsejä, arvoituksia, tehtäviä.

Leikin kautta lapset elävät vuorovaikutussuhteita, tunteita ja toimintatapoja. Leikki on keskeinen asia lapsen elämässä ja oppiminen pitkälti rakentuu sen varaan!

 

Taikahiekasta saa muotoiltua hienoja hiekkakakkuja vaikka mitä 🙂

IMG_20180917_094240_01

temppuradalla peuhaamista

IMG_0442

+

Sirkuspaja Hiidenkivellä osa1

Perjantaina kokoontui hiidenkiven sirkuspaja. Saimme sirkusopetusta alan ammattilaiselta. Lapset harjoittelivat monenlaisia kivoja uusia temppuja ja saivat maistiaisen muutamasta taikatempustakin 🙂 Pajassa harjoittelimme mm:  palloilla jonglöörausta, vanteilla ”hyppynarun” hyppäämistä, taikoja, kuperkeikkoja, karhukävelyä, tasapainoharjoittelua sekä kaikkea muuta kivaa! Paja kokoontuu vielä toisenkin kerran lähitulevaisuudessa…

Viime viikolla kävelimme myös opiskelijamme Annen johdolla läheiseen puistoon pelailemaan jalkapalloa…lapsista nousi esiin todellisia futistähtiä  🙂 Tulevalla viikolla aloitamme lasten kanssa uusia askarteluja sekä toimimme paljon pienryhmissä.

 

 

 

+

Väriviikko ja värijuhla

Viime viikolla vietimme väriviikkoa. Tiistain väri oli punainen, keskiviikkona keltainen ja torstaina vihreä. Joka päivälle olimme keksineet väreihin littyvää tekemistä esim. punaisena päivänä lapset saivat kerätä punaisia leluja salista, keltaisena päivänä arvuuttelimme lasten kanssa aamupiirillä erilaisia keltaisia asioita sekä samalla lapset saivat tehdä omaa arviointia. Tämän jälkeen askartelimme keltaisia ilmapalloja jotka ovat osa opiskelija Annen työharjoittelua. Vihreänä päivänä rokattiin värilaulua ja jatkoimme askarteluja pellenaamojen parissa, se tuki hyvin myös vihreän päivän teemaa. Sonja oli myös keksinyt lapsille ulos tehtävän jossa lapset saivat etsiä piilottamiamme langan pätkiä ja tuoda ne oikean värisen legon luokse 🙂

cof

vihreää ja punaista

Viikkomme huipentui värijuhlaan jossa Sirkus hiidenkiven tähdet taikuri Hannibal, sirkuskarhu Bimbo kouluttajansa Tiinan kanssa sekä uskomaton nuorallakävelijä prinsessa Tuuli esiintyivät lapsille. Hannibal takoi taikurinhatustaan sirkuskoira Simsalabimin joka halusi jäädä hiidenkivelle seuraamaan lasten touhuja päiväkodissa sekä tutustumaan lapsiin ja heidän perheisiin.

IMG_0351

Simsalabim

+

Metsäretkiä ja mielikuvituksellisia leikkejä

Olemme hieman jo päässeet alkua pidemmälle projektin suunnittelussa sekä toimintasuunnitelmankin päivittämisessä! Projektityöskentelyn lisäksi toteutamme lasten kanssa monimuotoista lasten tarpeista lähtevää pienryhmätoimintaa, vuorovaikutuskerhoa, musiikkia, nassikkapainia, metsäretkiä sekä Tiinalla on lasten kanssa meneillään luontokuvauskerho.

Tämän kauden projektin aiheena on Sirkus Hiidenkivi. Tällä viikolla perehdymme sirkukseen ja sen saloihin hieman syvemmin ja perjantaina pääsemme polkaisemaan projektin käyntiin kunnolla värijuhlien myötä!

Vietämme tällä viikolla siis väriviikkoa. Päiville on eri väriteemansa ja pyrimme suunnittelemaan toimintaamme siten, että saamme päivän värin mukaan mahdollisimman monella eri tavalla (vaatetus, ruoka, leikki, laulut, askartelu yms.) Väriviikko on pohjustusta projektiimme. Perjantain värijuhlassa maaginen henkilökuntamme esittää sirkusesityksen lapsille joka on varmasti spektaakkelimainen.

IMG_0293

Tässä tutustumme aiheeseen sirkus käyttämällä mm.sirkus aiheisia videoita apunamme!

Tässä muutama kuva kuluneen viikon touhuista ja leikeistä :

IMG_20180822_102009

Veimme lapset metsään raikkaalle happihyppelylle ja tutkimaan luonnon antimia

Takaisin paluumatkalla pysähdyimme läheiseen puistoon ja lapset saivat hetken aikaa jäädä leikkimään hieman eri ympäristöön. Lapset tutkivat muurahaisia ja kuuntelivat Hannun tarinoita Metsän peikosta innoissaan.

IMG_0276

Kaiken touhun ja toiminnan ohella lapsilla jää rutkasti aikaa myös vapaaseen leikkiin ja kuluneella viikolla tuli räpsäistyä muutama kuva lasten mielikuvituksellisista leikeistä:

 

 

 

+

Uusi toimintakausi polkaistu käyntiin!

 

Lämpöisissä merkeissä saimme polkaistua uuden toimintakauden käyntiin. Elokuu on mennyt uusiin lapsiin ja perheisiin tutustuessa ja pikkuhiljaa olemme suunnitelleet tulevan toimintakauden projektia. Projekti käynnistyy muutaman viikon kuluessa värijuhlien merkeissä 🙂 juhlista kerromme lisää hieman lähemmin.

Päivähoitoarki on lähtenyt hienosti lapsilla käyntiin ja me olemme todella innoissamme kivasta ryhmästä, tulevasta projektista ja syksyn suunnitelmista.

elokuu 133

elokuu 135

Kauppaleikki on mieleinen

elokuu 137

Tiina osti uusia ryhmä hau leluja jotka ovat todellakin tämän päivän ”juttu”.

Aloitimme tällä viikolla askarteluja lasten kanssa. Valmistelemme värijuhliin hieman rekvisiittaa 🙂 Lapset saivat itse pistellä naamiot ja koristella ne mieleisillään koristeilla!

IMG_0254

Naamiot ovat upeita!

 

+

Kevätretki ponimaahan

Teimme pienen kevätretken Orivedelle ponimaahan. Retki oli päiväkotiyhdistyksen järjestämä ja mukaan pääsi osallistumaan myös vanhempia. Bussimatka Orivedelle sujui rattoisasti ja osa lapsista otti pienet aamu-unet bussissa.

Pääsyämme perille meitä odotti aikapaljon kaikenmoista nähtävää 🙂

IMG_0126

Linnunpönttölähiö

Tilalla oli paljon eläimiä mm. alpakoita, joutsenia, aaseja, marsuja, koiria, supikoiria, kettuja, kanoja, lampaita ( myös 3pv ikäisiä poikasia), hevosia sekä lehmiä.

Kaiken eteen oli nähty paljon vaivaa ja pienet yksityiskohdat olivat hauskoja. Koirat  ja kissat kulkivat tilalla vapaasti joten heistä saimme seuraa myös evästauolle 🙂

Söimme kierroksen lopuksi hieman eväitä ja makkaraa. Kaikista eniten lapsia kiinnosti eläinten lisäksi tilalle rakennetut eri teemoilla somistetut leikkimökit joissa sitten sujuikin loppuaika rattoisasti leikkien.

Ponimaassa oli lapsille paljon ajanvietettä ja eri leluja millä leikkiä. Meille esiintyi siellä taitava Falabella Pinto 🙂

ja vielä lopuksi… kylmyys yllätti lapset 🙂   HYVÄÄ KESÄÄ TOIVOTTAA HIIDENKIVI!IMG_0107

+

Kevätjuhla ja makkaranpaistoa

Pidimme kevätjuhlan tänä vuonna ulkona ihanassa auringonpaisteessa! Lasten kanssa olimme harjoitelleet muutaman pienen lauluesityksen ja sen jälkeen perheet pääsivät suorittamaan hiidenkiven tehtävärasteja yhdessä 🙂

Vitskareille annoimme myös lähtöhalit ja onnenpotkut tulevalle eskaritielle♥

Tehtävärasteilta löytyi mm.

  • leppäkertunmaalauspiste
  • ampparinheittopiste (tarkoitus oli saada mahdollisimman monta ampparia ämpäriin)
  • hämähäkinseitti (jossa tarkoituksena oli itse uskaltautua seitin läpi jota vartioi iso hämähäkki)
  • sekä viimeisenä oli jätskibaari

Kaikilla tuntui olevan hauskaa, niin lapsilla kuin aikuisillakin 🙂

Kesäkuun ensimmäistä päivää juhlistimme ulkoruokailulla päikän pihassa. Se oli lasten mielestä aivan huippujuttu 🙂

IMG_0104IMG_0105

+

Kevätjuhlan valmistelua hiidenkivellä

Tällä viikolla saimmekin kaksi oikein kivaa tet:iläistä päikkyymme. Verneri ja Emil pitivät lapsille leikkiseuraa sekä pelasivat lasten kanssa jalkapalloa sekä salibandyä. Lapset olivat pojista aivan innoissaan!

Jatkoimme ötökkäaskarteluja ja pääsimme amppareihin saakka. Ampiaiset askarrellaan paperimassasta sekä rautalangasta ja piippurasseista. Amppareiden askartelussa on siis monta eri vaihetta, lopuksi ampparit maalataan 🙂

008

Tässä on jo muutama valmistunut verio odottamassa kuivumista. Pojat muotoilevat omiaan 🙂

 

001

Tässä kiinnitellään tuntosarvia piippurasseista ja piikkejä rautalangasta 🙂

Halusimme myös hieman lisää väriä salin seiniin niin  askarrutimme vielä ötökkätaideteokset jotka lapset värittivät oljypastelliliiduilla.

009

Kuluneen viikon hauskuutus 🙂 ”laatikkomies” jota ei paljoakaan laatikoiden alta näy!

015

+

Aurinko paistaa hiidenkivellä

Olemme tällä viikolla päässeet nauttimaan lämmöstä ja auringosta. Lasten kanssa olemme olleet paljon ulkona sekä jatkaneet ötökkäaskarteluja. Tytöt pääsivät askartelemaan muurahaisia. Materiaaleina käytimme muovilusikoita jotka maalattiin mustalla akryylimaalilla. Muurahaisille kieputettiin jalat mustasta piippurassista ja liimattiin silmät. Nyt muurahaiset tekevät pesää salin alaikkunan välissä 🙂

Pienemmät lapset pääsivät aloittamaan perhosaskertelun jossa siivet saadaan pienistä kätösistä!

Opiskelijamme Teemun johdolla kävimme lasten kanssa myös uimarannalla leikkimässä palloleikkejä, tekemässä muutamia rentoutumisharjoituksia sekä tutkimassa ötököitä.

Teemu oli myös keksinyt muutaman kivan leikin päikän pihaan 🙂

124

lapset tutkivat etanaa

Vielä viikon viimeisenä päivänä pidimme lapsille lautapelipäivän. Jaoimme lapset pienryhmiin ja pelasimme aamupäivällä lasten kanssa eri lautapelejä mm. unoa, muistipelejä, ongintapeliä, aliasta yms.

+

Keltainen toukokuu

Tällä viikolla jatkoimme askarteluja leppäkerttujen parissa. Leppiksiä askartelemme nyt salin ikkunoita koristamaan ja leppikset saavat pian seurakseen muitakin ötököitä. Leppäkertut saivat pilkkunsa napeista.

Lennä lennä leppäkerttu, ison kiven juureen,
siellä sun isäs, äitis, keittää sulle puuroo.

lasten keksimä ”Legomies”.

IMG_9882

Pienryhmätoimintaa. Muovailuvahan ympärillä käy kuhina!

Onneksi tällä viikolla saimme jo nauttia lämmöstä ja auringosta. Opiskelijamme Teemu on suunnitellut lapsille jos jonkinmoista tekemistä nättöviikkonsa ajalle. Teemun kanssa kävimme mm. pelaamassa jalkapalloa ja leikkimässä junapuistossa. Otimme päikältä myös pienet eväät mukaan 🙂

Paljon olemme ulkoilleet tällä viikolla

 

Perjantain touhuja junapuistossa.